Sådan kan du passe på din teenager under en skilsmisse

Skal dig og din tidligere partner også igennem et skilsmisseforløb? Men har I børn, og vil I derfor gøre alt, I kan, for at denne skilsmisse skal gå så smertefrit og godt for både jer og jeres teenagebørn som muligt. Læs med i artiklen her og få nogle gode tips til, hvordan du kan hjælpe din teenager igennem forløbet. Du kan også læse mere om det at være teenager i en skilsmisse på linket her.

Hvorfor kan det være så svært for en teenager?

Hvorfor er det netop så svært for en teenager at komme igennem skilsmissen, når ens forældre skal skilles? Det kan der faktisk være nogle specifikke grunde til. For det første er livet allerede svært, når man er teenager. Hormonerne flyver rundt i kroppen og gør livet besværligt, man skal tage en masse vigtige beslutninger omkring ens fremtid, og man kæmper ofte med ens identitet, og hvem man gerne vil være. For det andet vil man ofte ende i en loyalitetskonflikt, når man er teenager i ens forældres skilsmisse. Teenageren kan føle, at han eller hun bliver taget til gidsel af forældrene i deres kamp med hinanden, eller at teenageren ikke vil belemre forældrene med deres problemer, når nu forældrene har deres egne problemer at slås med.

Hvad kan du som forælder gøre ved dette?

Her er det så dit job som forælder at sikre dig, at teenageren ikke kommer ud for denne loyalitetskonflikt. Det kan du blandt andet gøre ved at tage en snak med teenageren om, at selvom mor og far skal skilles, er teenagerens problemer lige så værdifulde som altid, og teenageren skal ikke vælge side. Og selv hvis det ender med, at teenageren bor mere hos den ene forælder end den anden, er det helt okay, og ikke noget mor og far vil tage personligt. Det, teenageren har brug for, er at få genetableret en tryg base hurtigst muligt, så der kan blive skabt ro i kaosset. Så kan teenageren fokusere på sin egen udvikling og løsrivelse fra forældrene.

Lad din teenager løsrive sig

Selvom det kan være rigtig svært for dig som forælder, er det vigtigt, at du lader din teenager vokse og løsrive sig. Teenageren skal have lov til at være sig selv, og hvis det indebærer, at han eller hun er mere sammen med den ene forælder end den anden, er det også helt okay. Så hvis din teenager ønsker en anden ordning end den dig og din tidligere partner er kommet frem til, og konsekvensen af dette er, at du får mindre samvær med din søn eller datter, er det ikke nødvendigvis et fravalg af dig, men snarere et naturligt tilvalg af det, der hører ungdomstiden til; samværet med vennerne. Her skal du også huske, at især teenagerens venner, er han eller hendes største hjælp i denne svære tid. Det er dem, som gør teenageren glad i alt det svære, og det er en helt naturlig måde for teenageren at afreagere og komme væk fra det hele på.

Uanset hvad der sker, skal dig og din familie nok komme igennem skilsmissen.