Hvor lang tid har man menstruation?

Har du lige fået din første menstruation, så er der nok en række tanker, de går igennem hovedet på dig. Bare rolig, for det er helt normalt at få menstruation på et tidspunkt i dine teenageår. Her kan du læse alt om menstruation, og vi forklarer dig både hvad menstruation her, hvorfor du får det, i hvor lang tid du vil have det, og hvor mange dage, der går mellem dine menstruationer. Slutteligt vil vi fortælle dig om de påvirkninger, som menstruation kan have på dig og hvad der sker, når du starter på p-piller.

Hvad er menstruation?

Menstruation kan virke skræmmende, da der er blod involveret, men det er en helt naturlig del af en kvindes liv. Faktisk skal du se menstruationen som en positiv ting. Den indikerer nemlig, at din krop fungerer lige præcis som den skal. Menstruation er et tegn på din frugtbarhed, og når du har fået din første menstruation, så vil du kunne blive gravid. Menstruation er blødninger fra din livmoder, og disse blødninger kommer ud gennem skeden og ud som det vi kender som menstruation.

Menstruation er en cyklus, og derfor vil du fremover opleve, at du du får menstruation hver eneste måned. Dette kan godt svinge en del igennem årene, da menstruation påvirkes af blandt andet kroppens stressniveau. Det er ganske almindeligt at få menstruation, når man kommer i puberteten, som ofte indtræffer i de unge teenageår.

Det kan se ud som om, at du bløder en hel del, men det gør du ikke. Faktisk bløder man meget lidt set i forhold til kroppens mængde af blod. I gennemsnit bløder en pige mindre end 100 milliliter ved en menstruation. Blodets farve kan skifte alt efter, hvor kraftig din menstruation er og hvor i perioden du er. Så bliver dit blod mere brunligt skal du ikke være bekymret.

Hvorfor har man menstruation?

Menstruation er som nævnt en naturlig del af alle kvinders cyklus, og det er et sundhedstegn fra din krop. Menstruation sker ved, at din hjerne sender signal til din æggestok om, at den skal modne et af de æg, som i sidste ende vil blive til et barn. Bliver ægget ikke befrugtet af sædceller, vil du ikke blive gravid, men i stedet for få menstruation. Der sker også et fald i din hormonbalance. Progesteron og østrogen falder, og derfor kan der godt være humørsvingninger, når din menstruation indtræffer.

Du skal derfor være opmærksom på, om du får din menstruation hver måned. Den kan godt være uregelmæssig det første stykke tid, men har du ubeskyttet sex, så skal du være opmærksom. Udebleven menstruation kan nemlig være et tegn på graviditet. Men der er også meget andet, der kan spille ind.

Hvor lang tid har man menstruation og hvad med påvirkninger?

Når du får din menstruation, så vil den typisk vare i 3-7 dage alt afhængig af, hvor kraftige blødninger du har. Der vil cirka gå 28 dage mellem hver menstruation, og derved kan du regne med menstruation cirka én gang om måneden. De midterste dage af din menstruation vil typisk være en del kraftigere end de første og sidste. Du kan godt opleve smerter under menstruationen, og dette er også meget normalt.

Der er en række påvirkninger, som du kan komme til at opleve under din menstruation. Disse påvirkninger er ganske normale, og det er meget forskelligt fra person til person, om de bliver påvirket af deres menstruation. Dine hormoner, nerver og organer sættes på prøver under menstruationen. Derfor får mange smerter under menstruation, og det er meget forskelligt, hvor ondt det gør fra person til person. Ligeledes kan de føles meget forskelligt. Mange oplever oppustethed under menstruation, men dette aftager i slutningen af din blødningsperiode.

Der er også nogle, der vil opleve mavekramper samt kvalme, dårligmave og hovedpine. Nogle sveder mere end de plejer, go så er der også mange, der oplever humørsvingninger. Dette gælder især under menstruationen, hvilket er grundet hormonerne i kroppen. Din krop påvirkes af menstruation, men du kan også påvirke din menstruation med dit hoved. Nærmere sagt, så kan stress og hårdt fysisk arbejde eller undervægt også forårsage forsinkelse eller udeblivelse af din menstruation. Sker dette gentagne gange, så skal du få det undersøgt hos din læge.

Dette kan du gøre under smerter

Oplever du kraftige smerter, eller vil du gerne have tips til, hvordan du lindrer dem, hvis uheldet er ude, så kommer der gode råd her. For under en menstruation, så kan der også nogle kraftige og ubehagelige smerter i mave og lænden. En række gode råd er:

  • Brug en varmedunk til at lindre smerterne. Du kan også drikke te eller spise suppe, som holder kroppen varm.
  • Dyrk motion og hold dig sund, selvom det kan virke uoverskueligt. Regelmæssig motion er godt for din menstruation, og det kan hjælpe med at holde smerterne nede. Let motion hjælper, hvis du allerede har smerter.
  • Slap af i dine muskler og sænk stressniveauet. Stress er nemlig også en afgørende faktor, når det gælder menstruationssmerter.
  • Har du meget slemme smerter, så kan det hjælpe at tage noget smertestillende. Tag en Panodil og en Ipren sammen og lad det virke i 30 minutter. Dette kan tage de værste smerter. Tag et varmt bad, og sørg altid for at vaske dig godt.

Døjer du meget med smerter i flere år, så kan du overveje at få en hormonspiral. Dette er en meget sikker form for prævention, der vil mindske dine blødninger og dine smerter med tiden. For 25% udebliver deres menstruation helt, hvilket for nogle er at foretrække. Tal altid med din læge om dette.

P-piller og menstruation

Vil du gerne på p-piller, så skal du vide et par ting, før du går igang. Når du tager p-piller, så starter du en kunstig cyklus, og derfor styrer dine p-piller, hvornår du skal have din menstruation. Derfor kan det i starten godt forvirre kroppen meget, og du skal væbne dig med tålmodighed. Du skal også sørge for at følge dagene på din pakke og tage din pille på samme tidspunkt hver dag. Får du blødninger uden for din menstruation, så skal du tale med lægen. Dette kan være grundet stress eller andre påvirkninger i din hormonbalance. Det kan også skyldes, at du over tid har vænnet dig til dine p-piller, og derfor ikke er stærke nok længere.